Waarden en normen onderkennen en inzetten bij oordeelsvorming is geen eenvoudige zaak. Dat aan leerlingen leren evenmin. Docenten zouden daarin getraind moeten worden, aldus Hoekveld.

Hoekveld zelf levert mijns inziens waardevolle bouwstenen voor de discussie over wereldburgerschap. Een opmerking die me bijzonder trof in zijn publicaties is “Good citizenship is neighborship made explicit in a policy of “not in your backyard”.......

De moderne maatschappij vraagt om gisse wereldburgers. GIS kan het proces van meningsvorming ondersteunen. GIS is door de rijkheid aan data en flexibiliteit een goed middel om de complexiteit van samenlevingsvraagstukken recht te doen. Verschillende ruimtelijke scenario’s kunnen gevisualiseerd en op mogelijke effecten geanalyseerd worden. En ook de mogelijkheid van GIS de belevingswaarde van locaties in te brengen via teksten, foto’s of eigen gemaakte kaarten is waardevol als het gaat om ruimtelijke besluitvorming en analyse van effecten van veranderend ruimtegebruik.